Schakelingen & soorten schakelingen

Schakelingen & soorten schakelingen:

Om bepaalde capaciteiten & voltages te verkrijgen zijn er 3 mogelijkheden voor schakelingen.

Stelregel voor een goede schakeling is dat er altijd gebruik wordt gemaakt van accu’s van hetzelfde merk & uitvoering met dezelfde capaciteit en dezelfde productiedatum. Verder is het van belang dat de kabels allemaal dezelfde lengte & dikte hebben. Schakel nooit nieuwe en oude accu’s samen, dit is vragen om problemen.

1: Serieschakeling / In serie schakelen

Een normale accu van 12 Volt bestaat uit 6 cellen van ieder 2 Volt die in serie geschakeld zijn: de pluspool wordt doorverbonden met de minpool etc. zodat de accucapaciteit uiteindelijk 12 volt bedraagt. Meerdere 6 Volt of 12 Volt accu's laten zich natuurlijk op dezelfde manier doorverbinden zodat uiteindelijk een opstelling van 12V, 24V, 36V, 48V of zelfs nog hoger wordt verkregen. De capaciteit blijft hier gelijk.

Voorbeeld:
Heb je twee gelijke 6 Volt 220Ah accu's dan kan je hier "EEN" accu maken van 12 Volt met 220Ah.


2: Parallelschakeling / Parallel schakelen

Parallelschakeling wordt toegepast om meer capaciteit te verkrijgen. De Plus aansluiting van de accu's wordt met elkaar verbonden, evenals de min aansluiting van alle accu's. De capaciteit van de accu's wordt bij elkaar opgeteld maar het Voltage blijft hetzelfde.

Voorbeeld:
Heb je twee gelijke 12 Volt 210Ah accu's dan kan je hiervan "één" accu maken van 12 Volt met 420Ah.


3: Serieparallelschakeling

Hier wordt een toename in zowel voltage als amperage bereikt door beide hierboven genoemde schakelingen te combineren en wordt toegepast om meer capaciteit en amperage te verkrijgen.

Voorbeeld:
Heb je zes gelijke 12 Volt 210Ah accu's dan kan je hier "EEN" accuset maken van 24 Volt met 630Ah.


Er zijn ook aanmerkelijke nadelen verbonden aan een (serie)parallelschakeling. De relatief geringe componenten vergroten de hanteerbaarheid en de plaatsingsmogelijkheden. Maar de gevoeligheid voor onbalans in lading is een ernstige bedreiging voor de levensduur. En 1 accu in deze schakeling vervangen is nauwelijks een optie – dat vergroot de onbalans alleen maar! Wij raden deze schakeling dan ook niet aan. Beter kunt u denken aan tractiecellen van 2 Volt. Deze tractiecellen hebben een maximale induviduele capaciteit van 2 Volt 1400 Ah(5hrs) / 1722 Ah(20hrs).  Parallel schakelen van deze tractiecellen tot het juiste gewenste voltage heeft dus de aanbeveling!