Accuproblemen in de winter

Nog even en dan breekt de winter weer aan. Dé tijd van het jaar met de meeste kans op autopech. Niets is zo vervelend dan in de kou te moeten kleumen naast een auto die niet wil starten. U kent het vast… Autopech overkomt je altijd onverwacht en meestal op een moment dat het heel slecht uitkomt.

Accuproblemen staan al jaren op nummer 1 in de top 3 als het gaat om autopech. Niet zo gek, want in de winter heeft uw accu er meer moeite mee om zijn werk te doen. En zodra de temperatuur daalt tot onder de 7 graden levert de accu nog maar een deel van zijn capaciteit.

Hoe kunt u accuproblemen voorkomen?
  • Laat uw accu preventief controleren voordat de winter begint. Voorkomen is immers beter dan genezen. Maak een afspraak voor de winter-accucheck!
  • Rijd niet te veel korte stukjes, de accu heeft tijd nodig om bij te laden. Tijdens boodschappenritjes krijgt de accu hiervoor te weinig gelegenheid, zeker als alle stroomverbruikers aanstaan zoals: verwarming, airco, radio en lampen.
  • Merkt u dat de accu slechter wordt of dat de motor minder snel aanslaat? Maar dan eens een lange rit met de auto of laadt de accu een keer goed door met een veilige lader die u motormanagement systeem niet op ‘hol’ brengt.
  • Parkeer de auto op een beschutte plek, het liefst in de garage. Zo krijgen de kou en nattigheid geen vat op de accu.
  • Zet het start-stopsysteem van uw auto uit. Vooral in de winter vraagt dit veel van uw accu.
  • Start de auto niet? Zet alle stroomverbruikers (verwarming, airco, radio, lampen) uit, wacht een minuut en probeer het opnieuw.
  • Bij een lege accu kunt u de auto starten met startkabels. Let wel op, want door ondeskundig gebruik kan er schade ontstaan aan de elektronica van de auto. Toch zelf doen? Lees eerst de aanwijzingen in het instructieboekje van uw auto.
Twijfelt u of de accu leeg of kapot is?
Het is goed om te weten dat een accu niet eeuwig meegaat. Hoewel de kwaliteit steeds beter wordt, is de levensduur van de gemiddelde accu ongeveer 5 tot 6 jaar. Met een spanningsmeter kunt u controleren of er nog voldoende spanning op staat.
Laat u dit liever over aan de vakman? Maak dan een afspraak voor de gratis winter-accucheck bij AW ACCU.

‹ Terug