Wat is een AGM accu?

Wat is een AGM accu?

AGM staat voor Absorbed Glass Mat. Bij een AGM accu is het accuzuur opgenomen in geweven glasvezelmatten die zich tussen de loodplaten van de accu bevinden. Dit in tegenstelling tot andere soorten loodaccu’s (ook wel ‘natte accu’s’ genoemd), waarbij het accuzuur zich los in de accu bevindt. Dat heeft als nadeel dat deze accu’s zich altijd rechtop moeten bevinden omdat er anders accuzuur uit de accu kan lekken. AGM accu’s van AW ACCU zijn zogenaamde ‘VRLA’ accu’s. VRLA staat voor Valve Regulated Lead Acid en houdt in dat de druk in de accu geregeld wordt door drukventielen in het deksel van de accu. Mocht de druk in de accu te hoog oplopen, dan zorgen de ventielen er automatisch voor dat deze wordt teruggebracht naar een acceptabel niveau. Bij normaal gebruik van de accu zal dit echter nooit voor hoeven komen. Doordat AGM accu’s lekvrij zijn kunnen ze eenvoudig vervoerd en verzonden worden, zonder dat daar veel aanvullende verpakkingen en andere maatregelen bij komen kijken.

Voordelen van de AGM accu

AGM accu’s hebben een groot aantal voordelen. Ze hebben een lange levensduur, geringe zelfontlading en zijn daarnaast onderhoudsvrij. Daarmee zijn ze aantrekkelijker dan andere soorten loodaccu’s. Tevens kan de AGM accu in iedere positie (behalve ondersteboven) gemonteerd worden zonder daarbij te lekken. Daardoor zijn ze uitstekend toe te passen op locaties die moeilijk bereikbaar zijn. Doordat de AGM accu amper onderhoud behoeft (behoudens de noodzakelijke lading) is deze uitstekend toepasbaar in autonome systemen of toepassingen die erg afgelegen zijn. De AGM accu is daarmee voor lange tijd een betrouwbare energiebron. Uiteraard mag ook een AGM accu niet te diep ontladen worden. Zorg er dus svp voor dat de accu’s op tijd en goed geladen wordt.

AGM accu’s in allerlei soorten en maten

AGM accu’s komen in veel verschillende formaten en met veel verschillende specifieke eigenschappen. Zo zijn er kleine 6 volt AGM accu's voor gebruik in bijvoorbeeld speelgoed of modelbouw (https://www.awaccu.nl/sgr/019-standaard-agm-loodaccu-6-volt), maar ook grote AGM accu’s die speciaal ontworpen zijn voor zwaar cyclisch gebruik of UPS systemen (https://www.awaccu.nl/sgr/0131-semi-tractie-cyclic-agm-loodaccu-12-volt). Voor vrijwel iedere denkbare toepassing is er een geschikte AGM VRLA Loodaccu te vinden.

AW ACCU BV is de accuspecialist en adviseert u graag zodat u de juiste keuze kunt maken!

AW ACCU BV heeft al tientallen jaren ervaring met AGM accutechnologie. Wij begrijpen hoe belangrijk de juiste accu kan zijn voor een goede werking van uw toepassing. Onze specialisten zijn u graag van dienst met het adviseren van de juiste accu. Voor een overzicht van ons AGM accu assortiment kunt u kijken op onze website (https://www.awaccu.nl/hgr/018-loodaccu-vrla-agm-accu). Voor meer informatie kunt u natuurlijk ook altijd contact opnemen met een van onze specialisten via mail of 0180-531616.