Snelle levering
Compleet assortiment
Veilig bestellen en betalen
9.6 klantenscore
Helpdesk +31 180 53 16 16

Schakelingen

Om bepaalde capaciteiten en voltages te verkrijgen, zijn er drie mogelijkheden voor schakelingen. Stelregel voor een goede schakeling is dat er altijd gebruik wordt gemaakt van accu's van hetzelfde merk en uitvoering met dezelfde capaciteit en dezelfde productiedatum. Verder is het van belang dat de kabels allemaal dezelfde lengte en dikte hebben.
 
Schakel nooit nieuwe en oude accu's samen, dit is vragen om problemen!
 

Serieschakeling/in serie schakelen

Een normale accu van 12 Volt bestaat uit zes cellen van ieder 2 Volt die in serie geschakeld zijn: de pluspool wordt doorverbonden met de minpool etc. Zodoende bedraagt de accucapaciteit uiteindelijk 12 volt. Meerdere 6 of 12 Volt accu's laten zich natuurlijk op dezelfde manier doorverbinden zodat uiteindelijk een opstelling van 12V, 24V, 36V, 48V of zelfs nog hoger wordt verkregen. De capaciteit blijft hier gelijk.
 
Voorbeeld:
Met twee gelijke 6 Volt 220Ah accu's kan je één accu maken van 12 Volt met 220Ah.
Serie schakeling
 

Parallelschakeling/parallel schakelen

Parallelschakeling wordt toegepast om meer capaciteit te verkrijgen. De Plus aansluiting van de accu's wordt met elkaar verbonden, evenals de min aansluiting van alle accu's. De capaciteit van de accu's wordt bij elkaar opgeteld, het voltage blijft echter hetzelfde.
 
Voorbeeld:
Met twee gelijke 12 Volt 210Ah accu's kunt u één accu maken van 12 Volt met 420Ah.
Parallel schakeling
 

Serie parallelschakeling

Hier wordt een toename in zowel voltage als ampèrage bereikt door beide hierboven genoemde schakelingen te combineren. Dit wordt toegepast om meer capaciteit en stroomsterkte te verkrijgen.
 
Voorbeeld:
Met zes gelijke 12 Volt 210Ah accu's kunt u één accuset maken van 24 Volt met 630Ah.
Serieparallel schakeling
 
Aan een (serie)parallelschakeling zitten aanzienlijke nadelen. De relatief geringe componenten vergroten de hanteerbaarheid en de plaatsingsmogelijkheden. Maar de gevoeligheid voor onbalans in lading is een ernstige bedreiging voor de levensduur. En het is nauwelijks mogelijk om maar één accu in deze schakeling te vervangen; daardoor wordt de onbalans alleen maar groter! Wij raden deze schakeling dan ook niet aan.
 
U kunt beter denken aan tractiecellen van 2 Volt. Deze tractiecellen hebben een maximale individuele capaciteit van 2 Volt 1400 Ah(5hrs)/1722 Ah(20hrs). Parallel schakelen van deze tractiecellen tot het juiste gewenste voltage heeft dus de voorkeur.