Snelle levering
Compleet assortiment
Veilig bestellen en betalen
9.6 klantenscore
Helpdesk +31 180 53 16 16

Verschil tussen een startaccu en semi-tractie / deep-cycle accu?

Een start-accu is hoofdzakelijk bedoeld voor het starten van een motor. De accu is dan ook speciaal ontworpen om in een korte tijd een hoge Ampèrage (startstroom) te leveren.
 
Om in korte tijd een hoge Ampèrage (startstroom) te leveren bezit een startaccu dunne loodplaten hierdoor is de startaccu niet geschikt voor een langdurige en constante energievraag.
 
De capaciteit van een startaccu wordt in Europa aangegeven in Ah. Dit is echter niet logisch. Voor een startaccu is het aantal Ah van weinig belang, mits er geen extra verbruikers gemonteerd zijn. Een startaccu wordt namelijk niet uren achter elkaar maar juist kortstondig belast met hoge stromen. Het is dus belangrijk dat de accu veel stroom kan leveren in een korte tijd, dit noemen we de startkracht (koudstartstroom). De startkracht van een nieuwe accu wordt gemeten in: CCA. Dit getal is dan ook de belangrijkste graadmeter voor een startaccu!
 
De loodplaten van een startaccu zijn veel dunner dan de loodplaten van een semi-tractie/ recreatie of deep cycle accu. Door een dunne plaat kan namelijk veel gemakkelijker een hoge stroom worden onttrokken, dit zal bij een dikkere plaat veel moeilijker gaan. Het voordeel van dikkere platen is dat we ze langduriger en dieper kunnen ontladen zonder dat de platen breken.
 

Semi-tractie accu:

De semi-tractie accu heet ook wel deep-cycle-accu of licht-accu. De accu is speciaal ontworpen om langdurig te voorzien in een contstante energievraag en beschikt dus over de eerder beschreven dikkere loodplaten.
 
Een semi-tractie accu kan tot 70% ontladen worden zonder dat er een beschadiging optreedt. Het totaal aantal keren dat een accu kan op- en ontladen noemen we het "cyclisch vermogen". Hoe hoger dit vermogen is, des te langer de accu doorgaans meegaat.