Het onderhoud van de accu bij een winterstop

Jammer, maar de zomer is toch echt definitief voorbij. Het eind van het kampeerseizoen betekent dat het tijd is om de caravan of camper weer klaar te maken voor de komende winterstop. Motorrijders geven hun geliefde voertuig een plekje in de winterstalling en ook watersporters gaan aan de slag om hun boot veilig te laten overwinteren. Zo beschermen we onze kostbare spullen tegen schadelijke invloeden. Want zodra het voorjaar aanbreekt, willen we immers snel en zonder problemen weer op pad!

Accu’s in de winterstalling
Uiteraard hoort bij de winterstalling ook een goede zorg voor de accu. Een veelgehoorde misvatting is dat het verstandig zou zijn om een accu die lange tijd niet wordt gebruikt regelmatig volledig te ontladen en vervolgens weer te laden. Maar dit klopt niet. Sterker nog: ontlading leidt juist vrijwel zeker tot een defect. Bewaar een accu dus nooit in ontladen toestand!

Wordt de accu een tijdlang niet gebruikt?
  • Ontkoppel altijd de poolklemmen en laadt de batterij eerst 100% volledig door voordat deze wordt weggezet.
  • Het beste kunt u de accu thuis op een droge en vorstvrije plek te bewaren.
  • Elke accu heeft een bepaalde mate van zelfontlading. Als u er langere tijd niet naar omkijkt, kan uw accu beschadigd raken en niet meer goed opgeladen worden.
  • Het is belangrijk om uw ongebruikte accu tussentijds te laden. Ook kunt u hiervoor permanent gebruikmaken van een onderhoudslader (hoogfrequente druppellader).
  • Gebruik alleen een veilige, gekeurde en geschikte lader met de juiste laadspanning en laadvoltage. Lees vooraf goed de gebruiksaanwijzing.
  • Controleer regelmatig de spanning van de accu, bij voorkeur iedere maand. De accu mag NOOIT dieper ontladen worden dan 11,75 Volt. Hoe dieper de ontlading, hoe korter de levensduur van de accu. Zorg ervoor dat de accu op tijd (liefst niet onder de 12.4 Volt tijdens opslag komt) en tevens goed geladen wordt.
  • Tijdens het laden kunnen explosieve gassen vrijkomen (knalgas). Zorg altijd voor voldoende ventilatie; nooit laden in een geheel afgesloten ruimte!
  • Roken en vuur zijn strikt verboden. Voorkom vonkvorming en wrijving rondom een accu.
Een acculader van goede kwaliteit verlengt de levensduur van de accu. Een investering die u gemakkelijk terugverdient! Bekijk het aanbod in de webshop van AW ACCU, vraag ons gerust om advies bij uw aanschaf.

Heeft u geen tijd of denkt u er niet aan om af en toe de spanning van uw accu te controleren? Of zet u de accu liever niet thuis in de schuur of op zolder?
Informeer dan eens naar de mogelijkheden voor winterstalling bij AW ACCU. Uw accu is in professionele handen en wordt bij ons onder optimale condities bewaard en geladen.

‹ Terug